Ilkka Kivimäki: Suomi on loistava paikka yrittäjälle ja rahastolle

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Miltä Suomen pääomasijoitusmarkkina näyttää kokeneen sarjayrittäjän, startup-kummisedän ja sijoittajan silmin? Vieläkö tarvitsee hävetä? Maki.vc-rahaston perustaja Ilkka Kivimäki vastaa.

”Nyt on hyvä hetki olla innovatiivinen yrittäjä Suomessa. Rahoituksen rakenteet ovat kunnossa: meillä on toimiva enkelisijoittajien verkosto ja riittävästi alkuvaiheen rahastoja. Opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö Aaltoes ja sen ympärille syntyneet Startup Sauna, Slush ja Junction ovat tuoneet toimijoita yhteen. Myös ulkomaisia tahoja on saatu hienosti mukaan”, Kivimäki aloittaa.

Kivimäen mukaan kansainvälisten sijoittajien huomion saaminen ei ole itsestään selvää. Suomessa ja Ruotsissa tapahtuu kuitenkin nyt myös kansainvälisten sijoitusmanagerien mielestä paljon seuraamisen arvoista.

”Muutos on ollut tosi nopeaa. Jatkoa ajatellen Aasia on erityisen mielenkiintoinen suunta, jonne myös Slush on ollut mukana avaamassa latua. Supercell näyttää esimerkkiä onnistuneista yrityskaupoista Kiinaan”, Kivimäki jatkaa.

Kivimäen mukaan kansainvälinen verkottuminen on välttämätöntä koko alalle. Lähes aina jatkorahoituskierroksilla yrityksille haetaan myös osaamista ja kansainvälisiä yhteyksiä eri kohdemarkkinoille rahan lisäksi. Jos rahastoyhtiöllä ei ole liittymäpintaa maailmalle eikä kykyä auttaa yrityksiään parhaisiin pöytiin, siltä puuttuu olemassaolon oikeutus.

Markkina on terveellä pohjalla

”Suomalainen sijoitusmarkkina on nyt paljon vahvemmalla pohjalla kuin 2000 luvun alussa. Aktiviteetti voi lisääntyä tai vähentyä, mutta en näe, että markkina enää hyytyisi kokonaan”, hän arvioi.

Kivimäen mielestä rahan kysyntä ja tarjonta ovat nyt sopivassa balanssissa. Rahaa on, mutta siitä ei ole ylitarjontaa, joka voisi johtaa huonosti harkittuihin sijoituspäätöksiin. Parantamisen varaa silti on aina:

”Ambitiotasoa voi aina kohottaa.”

Helpossa rahassa on vaaransa

Kivimäen mielestä Tesin rooli kasvuyritysten rahoittajana on ollut ratkaisevan tärkeä 20 viime vuoden aikana, kun yksityinen raha on ollut hyvin varovaista sijoittamaan venture-rahastoihin. Tesin sijoitukset ovat olleet keskimäärin myös erittäin kannattavia. Pidemmän päälle yksityinen rahoitus on kuitenkin hänen mielestään oikeampi tie.

”En usko, että hyvien firmojen määrää voidaan nostaa sillä, että kentälle kaadetaan lisää julkista rahaa. Helposti saatu raha laiskistaa. Se, että Maki pystyi kokoamaan lyhyessä ajassa 80 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa, on osoitus siitä, että julkisen rahoituksen tarve ei ole enää yhtä polttava kuin takavuosina”, hän sanoo.

Kivimäki suhtautuu kriittisesti myös lainoihin, joita Euroopan investointipankki antaa hyvin varhaisen vaiheen yrityksille.

”En ole varma, ovatko ne hyvä vai huono asia. Valtio takaa osan lainasta, mutta jokin osuus jää yrittäjällekin. Jos firma kaatuu, yrittäjältä menee yritys ja lisäksi hänelle jää lainaa. VC-sijoittajat ovat varautuneita siihen, etteivät kaikki yritykset lennä. Kohdeyrityksen kaatuminen on heillekin tuskallista, mutta he nuolevat haavansa vähin äänin, eikä yrittäjälle jää painolastiksi velkataakkaa, Kivimäki vertaa.

Mukana alojensa huippuja

Maki.vc aloitti suomalaiseksi venture capital -rahastoksi poikkeuksellisesti. Tavallisesti perustettavan rahaston kivijalkana on julkiset tahot Tesi ja EIF, joiden täydennykseksi kerätään yksityisten instituutioiden ja pienempien sijoittajien rahaa. Makin perustajat Ilkka Kivimäki ja Pirkka Palomäki tekivät toisin päin.

”Keräsimme ensin 30 miljoonaa euroa yksityistä rahaa, jonka jälkeen teimme first closen. Keväällä 2018 otimme mukaan institutionaaliset sijoittajat. Tesi on 10 miljoonan euron sijoituksellaan ensimmäisen rahastomme ainoa julkinen toimija”, Ilkka Kivimäki kertoo.

Pienten sijoittajien suuri määrä on erityistä, ja niin on sekin, että mukana on useita eri alojen huippuasiantuntijoita.

”Sijoittajillamme on paljon tietämystä ja osaamista. Tiedämme, että kun tarvitsemme asiantuntemusta vaikkapa markkinointiautomaatiosta tai prosessoreista, voimme soittaa ihmiselle, joka tietää ja jota asia kiinnostaa aidosti. Se on äärettömän makea juttu”, Kivimäki toteaa.

”Meillä on yhteensä 73 tahoa, jotka ovat sijoittaneet rahastoomme. Näistä kymmenisen on instituutioita ja loput yksityisiä. Puhumme Maki familystä, eikä se ole pelkkää puhetta. LP:t ovat olennainen osa sijoitusprosessiamme, hän jatkaa.

 Suhteettoman innovatiivinen kansa

Reilu kolmasosa Makin dealflowsta tulee Suomen ulkopuolelta, ja ne edustavat useita eri toimialoja.

”Meillä on uskomus, että alkuvaiheessa kannattaa olla laaja-alainen. Jos määrittelemme liian tiukasti, mihin sijoitamme, emme voi reagoida muutoksiin, joita tulee neljän vuoden sijoitusperiodin aikana. Esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisen kenttä kääntyi päälaelleen vain puolentoista vuoden aikana, kun markkinoille tulivat ensimmäiset prosessorit, jotka mahdollistivat raskaan tekoälylaskennan. Disruptiivisia muutoksia on vaikea ennakoida”, Kivimäki toteaa.

Suomi on Kivimäen mielestä loistava paikka yritykselle ja rahastolle, ja suomalaiset ovat huippujengiä – Suomi vain on niin pieni maa, että sijoituskohteita pitää etsiä myös muualta. Parasta suomalaisissa on kyky kulkea vastavirtaan, koska siten syntyy uutta. Meitä ei ole pakotettu muottiin.

”Suomalaisten innovatiivisuus ja kyky tehdä asioita ensimmäisenä on suhteettoman suurta, meitähän on vain viisi miljoonaa. Liian usein on kuitenkin käynyt niin, että me olemme tehneet kaiken vaikean, kehittäneet Benecolit ja Xylitolilt, ja naapurit ovat keränneet hedelmät. Emme aina tiedä, miten peli pelataan ja missä arvo syntyy.”

Vaikuttavuuden pitää olla kannattavaa

Kivimäen havaintojen mukaan yhteiskunnallisesti merkittäviä muutoksia tekevät yritykset ovat usein myös kaupallisesti erittäin järkeviä. Hänen mielestään kuluttajien ei kuitenkaan voi odottaa maksavan vastuullisuudesta.

”Pitää etsiä ratkaisut, jotka ovat kuluttajan kannalta järkeviä ja samalla vastuullisia ja ympäristöystävällisiä. Yksi esimerkki on kohdeyrityksemme Spinnova, joka korvaa myrkyllisen viskoosiprosessin ja puuvillan. Puuvilla korvataan puukuidulla tai muilla kierrätyskuiduilla, joista tehdään huippulaatuisia lankoja ”tulostamalla”. Menetelmä on täysin mekaaninen, joten myrkyllisiä kemikaaleja ei tarvita”, hän kertoo.

”Jos kolmasosakaan siitä, mitä nyt tiedetään ilmastonmuutoksesta, on totta, jokaisen pitää ottaa vastuu omista teoistaan. Paluuta vastuuttomuuteen ei ole”, Kivimäki sanoo.


Maki Ventures Oy

Mikä: Ilkka Kivimäen ja Pirkka Palomäen perustama rahastoyhtiö.

Missä: Toimisto Helsingissä Maria 01:ssä. Viiden hengen tiimi.

Rahasto: Maki.vc, 80 M€. Tekee siemen- ja A-kierroksen sijoituksia teknologiayrityksiin. Ensimmäiset sijoitukset Disior Analytics, Neuro Event Labs, Sumpli, Glue, Valpas, Happeo, Altum Technologies, Spinnova, Ultimate AI ja RFRSH Entertainment.

Sijoittajat: Perustajien ohella rahastossa ovat mukana muiden muassa Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sekä Taizo Sonin perustama Mistletoe Venture Partners International. Myös institutionaalisia sijoittajia, kuten OP, Nordea, Varma, Ilmarinen ja Tesi.

Verkkosivut: maki.vc

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Tesin vuosikertomuksessa 2018 täällä.