Atomico toimii tiiviisti suomalaisessa teknologiayrityskentässä

Kansainvälinen rahastoyhtiö Atomico on seurannut Suomen teknologiayrityksiä jo pitkään, ja sillä on täällä useita menestyksekkäitä kumppaneita. Atomicon Angel Programme -ohjelma tukee enkelisijoittajia ja tähtää uusien, innovatiivisten yritysten löytämiseen.

Atomicon sijoitukset kohdistuvat pääasiassa ensimmäisen rahoituskierroksen yrityksiin. Tämä arvostettu rahastoyhtiö uskoo, että sillä on eniten annettavaa perustajatiimeille juuri tuossa kasvun vaiheessa.

”Meillä on Euroopan suurin kasvunvauhdittajien ryhmä, jonka jäsenet ovat olleet mukana perustamassa ja johtamassa isoja yhtiöitä Googlesta Twitteriin. He tietävät tarkalleen, millaista kansainvälisten teknologiayhtiöiden kasvattaminen on. He työskentelevät tiiviisti salkkuyritystemme kanssa esimerkiksi rekrytointeihin, viestintään ja strategioihin liittyvissä asioissa”, selittää Atomicon osakas Sophia Bendz.

”Monet menestyksekkäimmistä kumppanuuksistamme, kuten Supercell ja Rovio, ovat tulleet Suomesta. Useat tiimimme jäsenet vierailevat Slush-tapahtumassa joka vuosi, mikä on tarjonnut meille loistavan mahdollisuuden tavata suomalaisia perustajia. Slush on ehdottomasti suosikkiteknologiatapahtumani, ja samalla erittäin tärkeä koko Pohjoismaiden ekosysteemille”, Bendz kertoo.

Deeptech-sijoitukset kasvavat vauhdikkaasti Suomessa  

Sekä Suomella että Euroopalla yleisesti on  tunnustettua osaamista tieteenharjoittamisessa ja akateemisessa tutkimuksessa. Innovaatioiden kaupallistaminen ei ole aina sujunut yhtä hyvin. Atomico on kuitenkin nähnyt tutkimukseen perustuvan yrityskentän vahvistuneen huomattavasti.

”Euroopan yliopistopiireissä on havaittavissa selvä ajattelutavan muutos: yrittäjyydestä on tullut hyväksytty akateemisen uran vaihtoehto vastavalmistuneille tohtoreille ja maistereille. Yhä useampia yrityksiä syntyy nimenomaan tutkimukseen perustuen. Vuonna 2019 Euroopassa tehtiin 335 yrityskauppaa, jossa oli mukana yliopiston spinoff, kun vuonna 2015 vastaavia oli vain 179”, Bendz kuvailee.

Suomessa innovaatioita nousee esimerkiksi Deeptechin kentällä. Aloittavat Deeptech-yritykset pyrkivät ratkaisemaan maailmanlaajuisia ongelmia tieteellisten edistysaskelten ja korkeatasoisen teknologian kautta.

”Kaksi Pohjoismaata, Ruotsi ja Suomi, oli mukana Euroopan Deeptech-sijoitusten kärkikymmenikössä vuonna 2019. Erityisesti Suomessa sijoitukset kasvoivat. Vuosina 2014–2018 Suomi oli kahdeksannella sijalla Deeptech-rahoituksen määrässä Euroopassa, mutta vuonna 2019 se loikkasi viidennelle sijalle. Suomi on Euroopan kärkimaita myös tutkijoiden ja ohjelmistokehittäjien suhteellisessa määrässä. Tämä on avainyhdistelmä Deeptech-talouden kehittymisen kannalta”, Bendz toteaa.

Atomico Angel Programme puhuttelee sijoittajia ja löytää kunnianhimoisia perustajia

Vuonna 2018 Atomico perusti uuden sijoitusohjelman nimeltä Atomico Angel Programme. Sen tarkoitus on  innostaa uutta enkelisijoittajien sukupolvea, jolla on parhaat lähtökohdat tunnistaa innovatiivisimmat ja kunnianhimoisimmat perustajat heti yrityksen alkutaipaleella.

”Annamme joukolle sijoitusalan toimijoita, perustajia ja muita ekosysteemin sidosryhmiä 100 000 dollaria kullekin sijoitettavaksi yhden vuoden aikana. Tavoitteenamme on luoda enkeliverkoston avulla uusia eurooppalaisen osaamisen keskittymiä. Toivomme voivamme tukea myös sellaista teknistä osaamista, joka on aikaisemmin jäänyt vähemmälle huomiolle”, Bendz selittää.

Atomicon enkeliohjelman ensimmäinen joukko on juuri päässyt sijoitusjaksonsa loppuun, ja yhtiö on jo valinnut sijoittajat seuraavalle kierrokselle. Tulokset ovat olleet varsin rohkaisevia.

”Olemme ylpeitä ensimmäisen enkelijoukkomme saavutuksista. He tekivät yhteensä 35 sijoitusta kahdeksassa maassa. Sijoituksista 15 kohdistui yrityksiin, joilla on vaikuttavuuteen liittyvä tavoite, ja 13 hankkeen perustajajoukkoon kuuluu vähintään yksi nainen”, Bendz kertoo


Sophia Bendz

Kuka: Sijoitusyhtiö Atomicon osakas, joka seuraa pohjoismaisia kasvuyrityksiä. Johtaa Atomicon Angel Programme -ohjelmaa. Aktiivinen toimija Tukholman startup-kentässä.

Koulutus: Tukholman yliopisto, taloustieteen maisteri kansainvälisen liiketoiminnan ohjelmasta.

Aiempi työkokemus: Spotifyn markkinointijohtaja vuosina 2007–2014.


Atomico

Mikä: Kansainvälinen rahastoyhtiö, joka tähtää kumppanuuksiin kunnianhimoisten, vähintään ensimmäisellä rahoituskierroksella olevien yritysten kanssa. Perustettu vuonna 2006, perustaja ja toimitusjohtaja Niklas Zennström. Pääkonttori Lontoossa. Tiimissä yli 60 henkeä neljässä maanosassa.

Rahastot: Sijoittanut yli 130 yritykseen neljän rahaston kautta. Atomico IV keräsi 720 miljoonaa euroa vuonna 2017. Kumppaniyrityksiä muiden muassa SuperCell, Rovio, Varjo ja Klarna.

Julkaisu: The State of European Tech:  2019.stateofeuropeantech.com

Verkkosivut: atomico.com